Medovina je vykvasený alkoholický nápoj z medu teda víno z medu. Je to prírodný nápoj sladkej opojnej chuti a jemného medového buketu. Vzniká kvasením medového roztoku za pomoci ušľachtilej kultúry vínnych kvasiniek. Medovina vyrobená tradičnou technológiou obsahuje zväčša 12 – 14 % alkoholu.
Medovina je odpradávna považovaná za zdroj života,
múdrosti, odvahy a sily.
Poznali ju starovekí Gréci, Rimania, keltské aj germánske kmene. Právom jepovažovaná aj za Staroslovanský nápoj. Naši predkovia starí Slovania pili medovinu pri významných rodových a kmeňových slávnostiach z čoho sa dá usúdiť, že prikladali tomuto nápoju výnimočný a slávnostný charakter. MEDOVINA je považovaná za najstarší nápoj na svete. Predpokladá sa, že prvá medovina vznikla ešte pred tým, ako sa na Zemi objavil človek. V dutinách stromov obývaných včelami skvasil med spolu s dažďovou vodu a vznikla tak prvá medovina. Tú potom neskôr objavil prvý človek a zachutila mu natoľko, že ju začal vyrábať pre svoju vlastnú potrebu.
Vďaka precíznemu výberu medu, špeciálnym kvasinkám a majstrovstvu vdychujeme medovine dušu.
Medovina sa podáva ako aperitív alebo digestív, výborne sa snúbi s viacerými druhmi jedla.